Ved dødsfall

 

Når et menneske dør, blir livet forandret for mange. For dere som står nærmest blir forandringen størst. Det kan oppleves som kaotisk og vanskelig å ta inn over seg. Likevel er det mye som må gjøres, mange som skal varsles og en begravelse som må planlegges. Døden kommer brått på, selv når den er ventet. I en uoversiktlig og vanskelig situasjon kan vi være til hjelp. Ved dødsfall fyller en lege ut en dødsattest før et begravelsesbyrå henter avdøde. På sykehus eller institusjon tilkalles legen automatisk. Ved dødsfall i hjemmet må de pårørende ta direkte kontakt med legevakt. Avdøde hentes og bringes til sykehus eller nærliggende kjølerom. Vi i Solstad Begravelsesbyrå er tilgjengelig på vår døgnåpne vakttelefon.

Når et barn dør

Det å miste et barn oppleves uvirkelig og vondt. Det er noe av det verste man kan oppleve. Foreldre mister en del av seg selv som ikke lar seg erstatte. Midt i sorgen er det mange praktiske oppgaver som må tas hånd om. En del valg må gjøres i forbindelse med gravferden, og noen av disse valgene får betydning for veien videre. Det er viktig at man får tatt egne valg og at det blir tid til å ta farvel. Vi hjelper dere med forslag til gjennomføring basert på erfaring.

 

 
woods.jpg
 
 

Om sorg

Sorgforløp henger sammen med hvordan dødsfallet skjedde, alder og relasjon til avdøde. Sorg er i utgangspunktet en normal reaksjon på tap. Sorgprosessen er like forskjellig som vi mennesker er, og reaksjonene kan være alt fra engstelse, sinne, nedtrykthet, lettelse eller skyldfølelse. Ikke alle kjenner på slike reaksjoner men det er viktig å vite at disse er helt normale.

Et dødsfall oppleves for de fleste som vondt og vanskelig. Mange tanker strømmer gjennom oss og man kjenner på flere følelser. Det kan være savn, smerte og sorg, men også takknemlighet og gode minner. Noen vil kjenne på smerten over det man ikke fikk sagt eller gjort, eller noe som kanskje ikke burde vært sagt. Alt dette er en bekreftelse på endring i vår livssituasjon som treffer når en av våre nærmeste går bort.

Av erfaring vet vi at sorgen mildner med tiden. I mellomtiden er det viktig å ta vare på seg selv. Det mennesket vi har mistet er fremdeles med oss, og er en del av historien vår.

Ansvarlig for begravelsen

Ved dødsfall fyller en lege ut en dødsattest før et begravelsesbyrå henter avdøde. På sykehus eller institusjon tilkalles legen automatisk. Ved dødsfall i hjemmet må de pårørende ta direkte kontakt med legevakt. Avdøde hentes og bringes til sykehus eller nærliggende kjølerom. Vi i Solstad Begravelsesbyrå er tilgjengelig på vår døgnåpne vakttelefon.

Den som er ansvarlig for gravferden, vil være den som formelt tar alle avgjørelser. Dette kan være spørsmål om begravelse eller kremasjon, hvilket gravsted som skal brukes og/eller hvilken form seremonien skal ha. Etter gravferdsloven skal begravelsen avholdes i respekt for avdødes religion og livssyn.

Den som er ansvarlig for gravferden er også den som mottar faktura for gravferden og eventuelle offentlige avgifter og gebyrer.

 

Planleggingssamtalen

Ved et dødsfall er det vanlig å avtale en planleggingssamtale mellom familien og begravelsesbyrået. Vår vakttelefon er bemannet hele døgnet, også i helger og i høytider.

En samtale kan forekomme hjemme hos en av dere eller på vårt kontor. Vi utarbeider en oversikt over hva som skal gjøres, hvem som skal gjøre hva og når. Vi informerer også hva våre tjenester koster, og dere får et skriftlig prisoverslag. Dere bestemmer selv hvilke tjenester byrået skal utføre og hva dere eventuelt vil ordne selv.

Ved dødsfall er det flere offentlige kontorer som skal ha beskjed og en rekke papirer som må fylles ut. Vi vil sørge for å sende papirene inn og under samtalen gir vi informasjon om hvilke instanser dere må melde fra til selv (fortrinnsvis private medlemskap og abonnementer).

NAV har en ordning for behovsprøvet gravferdsstønad og i enkelte tilfeller refusjon av transportkostnadene. Vi informerer nærmere om ordningen og kan på vegne av pårørende formidle søknaden til NAV.

 

Dødsannonse

En dødsannonse er fortsatt den vanligste måten å informere om en persons bortgang. Annonsen kan publiseres i en eller flere aviser, nettaviser og på en digital minneside. Byrået er behjelpelig med utforming og over sending av annonsen.

Skal seremonien foregå i stillhet (oftest kun de nærmeste pårørende tilstede) kan man velge å sette inn annonsen i etterkant av gravferden.

Mange ønsker å ha med et dikt eller vers i annonsen, vi hjelper til med å finne et som har rette utrykket.

 

Syning

I vår tid kan vi ha behov for å stoppe opp og kjenne etter når en av våre nærmeste går bort. En syning kan gi mulighet til ettertanke og avskjed, og ved behov kan prest/taler også være til stedet. Avdøde kles i svøp eller egne klær og det er anledning til å legge nedbrytbare gjenstander i kisten.

Barn har ofte mange spørsmål og et behov for å ha noe konkret å forholde seg til. Det kan være godt å få se den avdøde og få være delaktig ved å for eksempel legge tegninger i kisten. Barn takler som regel tapet av en nær bedre når de blir inkludert i sorgprosessen og får utløp for sine følelser og spørsmål.

Seremonien

Seremonien skal gi en verdig ramme rundt avskjeden. Vi legger vekt på å etterkomme ønsker fra pårørende og har lang erfaring med å komme frem til løsninger familien kan samles om.

Les mer

 

Offentlige papirer

Dødsfall skal meldes inn til skifteretten/lensmann i kommunen hvor dødsfallet skjedde. Vi kan også være behjelpelig med å sende søknad om gravferdsstønad samt refusjon ved båretransport til NAV.

Les mer